میتوان گفت پسوریازیس پوست سر از جمله بیماریهای پوستی مزمن و عود کننده است. با اینکه نوع خفیف این بیماری مسئله خاص سلامتی ندارد، اما پسوریازیس شدید بایستی درمان شود چرا که خطر مرگ را به همراه دارد. به همین دلیل درمان قطعی پسوریازیس پوست سر بسیار حائز اهمیت است.
درمان قطعی پسوریازیس پوست سر
درمان این بیماری که باید با همکاری تنگاتنگ بیمار و پزشک عمومی یا متخصص پوست صورت گیرد شامل روش های درمانی متعددی می شود که به صورت دارو های موضعی یا خوراکی هستند. این درمان به سن بیمار، وضعیت سلامت او و نوع پسوریازیس بستگی دارد.
– درمان پسوریازیس خفیف سر
مرطوب کنندهها عامل مهمی در درمان پسوریازیس بوده و می توانند تنها چیزی باشند که برای درمان نوع خفیف این بیماری مورد نیاز است. مرطوب کننده ها، خشکی، ترک خوردگی و فلس مانند شدن پوست را کاهش می دهند. همچنین، این مواد نیاز به درمان فعال را هم کم می کنند.
– پماد برای پسوریازیس سر
درمان های موضعی خاص شامل پماد ها و کرم های حاوی قطران زغال سنگ، دیترانول، تازاروتین (زوراک) یا ترکیبات مرتبط با ویتامین D می شوند. از نمونه های ترکیبات مرتبط با ویتامین D می توان به کلسی پوتریول (دوونکس)، کلسیتریول (سیلکیس) یا تاکالسیتول (کوراتودرم) اشاره کرد.
گاهی اوقات، پماد های حاوی کورتیکو استروئید برای مدت کوتاهی استفاده می شوند. استفاده از ترکیب یک داروی کورتیکواستروئید با یک داروی دیگر، چه به صورت دو محصول جداگانه باشند و چه یک محصول که ترکیبی از آن دو است می تواند برای درمان نوع ولگاریس مزمن مفید باشد.
از نمونه های محصولات تکی که ترکیب هر دوی این دارو ها را در خود دارند می توان به دووبت (کلسیپوتریول و بتامتازون) یا آلفوسیل HC (قطران زغال سنگ و هیدرو کورتیزون) اشاره کرد.
– درمان پسوریازیس پوست سر با لوسیون
لوسیون های مخصوصی جهت درمان پوست سر موجود می باشند. این لوسیون ها اغلب حاوی سالیسیلیک اسید، قطران زغال سنگ، گوگرد یا کورتیکو استرویید می باشند. ویتامین D جهت استفاده بر روی پوست سر در بازار موجود است.
– درمان جدید پسوریازیس با UV
هر دو روش فتوتراپی (امواج فرابنفش B یا UVB) و پسورالن امواج فرابنفش (A PUVA) در مراکز تخصصی پوست برای درمان پسوریازیس هایی استفاده می شوند که در محدوده وسیعی پخش شده اند.
بیماران بسیاری دریافته اند که نور خورشید نیز برای آن ها مفید است. درمان خوراکی با دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین (نئورال)، متو تروکسات (مکس ترکس) یا مشتق ویتامین A به نام اسیترین (نئوتیگاسون) می تواند برای درمان بیماران مبتلا به پسوریازیسی مفید باشد که شدید، وسیع و غیر پاسخگو به درمان ها می باشد.
تزریق دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند اتانرسپت (انبرل)، آدالیمو ماب (هومیرا)، اوستکینو ماب (استلارا) یا اینفلکسی مب (رمیکاد) می تواند برای بیماران مبتلا به پسوریازیسی پلاکی استفاده شود که به دارو های سیکلوسپورین، متو تروکسات و فوتو شیمی درمانی پاسخگو نبوده است. همچنین، این تزریقات برای افرادی که توانایی یا تحمل مصرف این دارو ها را ندارند نیز استفاده می شود.
تحقیقات وسیعی در حال انجام است تا راه های بهتری برای درمان این بیماری پیدا شود. روش های درمانی جدید به طور معمول معرفی می شوند که شرایط برخی بیماران را می توانند بهبود بخشند.
پسوریازیس سر و رنگ مو
در افراد دارای پسوریازیس پوست سر، رنگ کردن مو می تواند مشکل آفرین باشد. هرچند هیچ مرجع علمی هنوز رنگ کردن مو در صورت داشتن پسوریازیس را رد نکرده است. رنگ کردن مو الزاماً به پوست سر آسیب نرسانده یا علائم پسوریازیس را تشدید نمی کند. پسوریازیس، پوست سر را بیشتر از موها تحت تأثیر قرار می دهد. با انجام برخی ملاحظات، افراد مبتلا به پسوریازیس نیز می توانند موهای خود را رنگ کنند. هرچند مواد شیمیایی موجود در برخی محصولات رنگ مو می تواند باعث خارش پوست سر شود.
رنگ موها مواد شیمیایی مختلفی با ترکیبات متفاوتی دارند و هر بیمار پسوریازیس می تواند با بیمار دیگر متفاوت باشد. به همین دلیل، پیش بینی واکنش پوستی بیمار به رنگ مو دشوار است.
۷ نکته برای محافظت از پوست سر
در صورتی که به پسوریازیس مبتلا هستید، قبل از رنگ کردن موهای خود این چند نکته را به خاطر داشته باشید:
۱- با آرایشگر خود مشورت کنید.
بسیاری از آرایشگران با بیماری پسوریازیس آشنا هستند، اما در صورت نیاز بیماری خود را برای آنها شرح دهید. در صورتی که به محصول خاصی حساسیت دارید، به آنها بگویید. در صورتی که آرایشگر شما توجهی به این موضوع نکرد، می توانید آرایشگر خود را عوض کنید.
۲- ابتدا تست کنید
ابتدا محصول رنگ مو را روی یک نقطه کوچک از پوست سر یا گردن خود تست کنید. بعد از شستشو و آب کشی، 24 ساعت صبر کنید تا واکنش پوست خود را ببینید.
۳- درمان های لازم را قبل از رنگ کردن مو انجام دهید.
در صورتی که پزشک متخصص پوست و مو، درمان خاصی را برای پسوریازیس شما در نظر گرفته است، 1 تا 2 روز قبل از رنگ کردن موها، آن ها را انجام دهید.
۴- از کرم های چرب کننده استفاده کنید.
از کرم هایی نظیر وازلین، بر روی پیشانی، گوش ها، گردن و نقاط دیگری که ممکن است با رنگ مو تماس داشته باشند استفاده کنید تا از نفوذ مواد شیمیایی به نقاط حساس جلوگیری کند.
۵- رنگ موی خود را به آرایشگاه ببرید.
ممکن است سالن ها محصول مناسب هر فرد را نداشته باشند. بسیاری از سالن های زیبایی به مشتریان خود اجازه می دهند که رنگ مو و شامپوی خود را استفاده کنند. قبل از رزرو وقت از این مسأله مطمئن شوید.
۶- با ملایمت با پوست سر برخورد کنید.
از آرایشگر خود بخواهید که با ملایمت کار کند. از برس های سفت که میتواند پوست سر را خراش دهد و سایش و اعمال گرما بر روی پوست سر خودداری کنید. آب بسیار گرم یا سرد نیز می تواند پوست سر را اذیت کند.
۷- از آزمون و خطا استفاده کنید.
گاهی تنها راه اینکه بفهمید یک محصول می تواند برای شما مضر باشد یا خیر، امتحان کردن آن است. در صورتی که قبلا تجربه احساس خارش یا درد و ناراحتی از استفاده از یک محصول را دارید، به آرایشگر خود اطلاع دهید.
جایگزین های طبیعی رنگ مو
امروزه روش های مختلفی برای رنگ کردن مو به صورت طبیعی در اینترنت و سایر مجلات منتشر می شود که برخی از آنها عبارتند از:
- حنا
- جوش شیرین
- قهوه یا چای سیاه
- آب لیمو
- پروکسید
یک فرضیه برای توضیح این وضعیت این است که سموم موجود در سیگار می توانند اجزایی از سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار دهند که با پسوریازیس در ارتباط هستند.