انواع پسوریازیس
پسوریازیس میتواند شامل طیف خفیف تا شدید باشد. در حالی که در موارد خفیف، علائم پسوریازیس به گونه ای هستند که ممکن است فرد متوجه ابتلای خود نشود، موارد شدید می توانند شخصیت اجتماعی فرد را فلج کرده و در برخی موارد تهدید کننده زندگی او باشند. اساسا، هر فردی در هر سنی می تواند به پسوریازیس دچار شود اما نوع زودرس آن در افراد 16 تا 22 ساله و نوع دیررس آن در افراد 50 تا 60 ساله بیش تر دیده می شود.
پسوریازیس دو نوع اصلی دارد:
- پسوریازیس ولگاریس (پلاک مانند)
- پسوریازیس پوسچولوزا (پوسچولر)
انواع مختلف پسوریازیس می توانند بسته به شدت، مدت، ناحیه درگیر در بدن و ظاهر ضایعات به زیر گروه هایی تقسیم شوند.
حدود ۶٪ افرادی که به این بیماری مبتلا هستند به آرتریت پسوریازیس نیز در مفاصل خود دچار می شوند. آرتریت های پسوریازیسی در درجه اول در انگشتان دست و پا رخ می دهند اما رخداد آن در ستون فقرات نیز تقریبا شایع است.
علائم پسوریازیس ولگاریس
پسوریازیس ولگاریس شایع ترین شکل این بیماری است. علائم اولیه بروز این نوع پسوریازیس شامل موارد زیر می شوند:
- نقاط یا مناطق قرمز
- بزرگ شدن مناطق قرمز و فلس مانند شدن آن ها
- قسمت های بالایی فلس ها در مقادیر زیاد ریزش کرده اما لایه های پایینی فلس ها محکم در جای خود باقی می مانند.
- هنگامی که فلس ها ریزش می کنند چندین نقطه کوچک میتوان دید که از آنها خونریزی صورت میگیرد.
– علائم پسوریازیس ولگاریس در ناخن
پسوریازیس ناخن معمولا خود را به صورت حفره های کوچکی در ناخن ها بروز می دهد. بروز این نوع بیماری می تواند شدید بوده و سبب ضخیم شدن و افتادن ناخن ها شود.
– علائم پسوریازیس معکوس
پسوریازیس معکوس در نواحی چین دار پوست رخ می دهد. در این مورد، پلاک هایی قرمز رنگ و با احساس خارش در نواحی زیر بغل، زیر پستان، روی شکم، در کشاله ران یا بر روی باسن پدیدار می شوند. این پلاک ها اغلب توسط یک قارچ مخمر مانند به نام کاندیدا آلبیکنز آلوده می شوند.
– علائم پسوریازیس خالدار
پسوریازیس خالدار یک گونه خاص از پسوریازیس ولگاریس است که در درجه اول به شدت در کودکان و افراد جوان رخ می دهد و ناشی از یک عفونت استپرتوکوکی در گلو می باشد. در این نوع پسوریازیس، مناطقی فلس مانند و به شکل قطره بر روی تمام سطح بدن ظاهر می شوند. در بسیاری موارد، این وضعیت خود به خود پس از چند هفته یا چند ماه از بین می رود.
تفاوت پسوریازیس و درماتیت سبوره خیلی کم است و تمایز دادن این بیماریها می تواند سخت باشد. همچنین، گاهی اوقات این دو بیماری با هم رخ می دهند. بروز پسوریازیس می تواند به ایجاد ضایعاتی در صورت، گوش یا خط مو منجر شود.
در تصویر زیر میتوانید علائم انواع پسوریازیس را مشاهده کنید:
علائم پسوریازیس پوسچولر
پسوریازیس پوسچولر یک نوع نادر از این بیماری است که در آن میزان التهاب بسیار شدید است. در این وضعیت، علاوه بر ضایعات معمول، تاول ها یا پوسچول هایی حاوی مایع بر روی پوست ظاهر می شوند. این بیماری می تواند تمام بدن یا فقط کف دست ها و پاها را تحت تاثیر قرار دهد. شدت این بیماری متغیر است.
تشخیص پسوریازیس
تشخیص معمولا پس از معاینه دقیق پوست انجام می شود. در صورتی که هرگونه تردیدی در ارتباط با تشخیص وجود داشته باشد پزشک از پوست فرد نمونه برداری می کند. در نمونه برداری یک قسمت کوچک از پوست برداشته شده و برای یک متخصص فرستاده می شود تا آن را در زیر میکروسکوپ ارزیابی کند.
در حالی که برخی افراد چندین دوره بروز علائم را تجربه می کنند اما ممکن است برخی دیگر کم تر و یا بیش تر به صورت مزمن تحت تاثیر قرار گیرند. همچنین، سطوح بسیار زیادی در بین این دو سطح ذکر شده از بیماری قرار می گیرند.
پسوریازیس خفیف
خفیف یا متوسط بودن شدت بیماری پسوریازیس به این معناست که نواحی قرمز و پوسته پوسته (پلاک ها) کمتر از 10 درصد سطح بدن را درگیر کرده اند. با این حال، خفیف بودن شدت پسوریازیس به معنای آسان بودن زندگی با این بیماری نیست. در صورتی که این بیماری بخش هایی از اندام های نمایان همچون دست و پا را درگیر کند، امکان دارد افراد احساس خجالت کرده و هنگام بیرون رفتن شلوار و لباس آستین بلند بپوشند.
علاوه بر این، نواحی کوچک پسوریازیس در صورت ابتلا به خارش یا درد، می توانند به مشکلات بزرگی برای فرد تبدیل شوند. هدف افراد مبتلا داشتن پوستی صاف و بدون لکه است. افراد باید جهت دستیابی به این هدف، در زمینه یافتن بهترین درمان پسوریازیس خود با پزشک همکاری و مشورت کنند.
پزشکان نوع پسوریازیس را بر اساس مقدار سطح درگیر بدن تشخیص می دهند. در حالی که پسوریازیس خفیف کمتر از 3 درصد بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، شدت متوسط آن 3 تا 10 درصد پوست بدن را درگیر می کند. نوع شدید پسوریازیس با ابتلای بیش از 10 درصد پوست بدن همراه است.
عکس پسوریازیس خفیف
در زیر میتوانید یک نمونه عکس از پسوریازیس خفیف را مشاهده کنید:
زندگی با پسوریازیس حتی در نوع خفیف آن الزاما آسان نیست. پسوریازیس در هر نوع و شدتی می تواند ناراحت کننده و خجالت آور باشد. خوشبختانه، درمان های زیادی برای کمک به افراد مبتلا وجود دارد. در این مقاله، انواع مختلف پسوریازیس و مخصوصا تاثیر نوع خفیف آن بر افراد مبتلا بررسی می شوند.
درمان پسوریازیس انگشتان دست
پسوریازیس دست توسط دسته ای از گلبول های سفید خون به نام سلول های T به وجود می آید. این سلول ها می توانند به محافظت از بدن در برابر هر گونه بیماری کمک کنند. در این بیماری سلول های T به اشتباه در نواحی دست ها تحریک شده و فعالیت بالای آن ها طول عمر سلول های پوستی را کاهش می دهد. این وضعیت علاوه بر افزایش سرعت ریزش و تجدید سلول های پوستی، به بروز تورم و فلس مانند شدن پوست نیز منجر می شود.
از آنجایی که این نوع پسوریازیس پوست دست ها را مستعد خونریزی یا ترک خوردن می کند، امکان دارد انجام برخی فعالیت های روزانه همچون ظرف شستن برای افراد دشوار شود. پزشکان، پرستاران یا ارائه دهندگان خدمات غذایی به دلیل شستن و خشک کردن مکرر دست های خود بیشتر در معرض ابتلا به حملات پسوریازیس در دست ها قرار می گیرند. برخی عوامل محیطی می توانند سبب تشدید علائم پسوریازیس شوند. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرس
- تغییرات آب و هوایی
- دارو ها
- خشکی هوا
- قرار گیری بسیار زیاد یا کم در معرض نور خورشید
- عفونت ها