بروز طغیان های جوش های هورمونی همزمان با عادت ماهانه زنان قابل پیش بینی است. این آکنه ها به شدت برای افراد آزار دهنده بوده و از ظاهر تا اعتماد به نفس فرد را تحت تاثیر خود قرار می دهند. آکنه های هورمونی به قدری رایج هستند که پزشکان با اصطلاح آکنه از آن ها یاد می کنند. این نوع آکنه ها در اثر هورمون های مردانه ای همچون تستوسترون و دیگر آندروژن ها به وجود می آیند. لازم به ذکر است که زنان نیز مقادیر کمی از هورمون های مردانه را در بدن خود تولید می کنند.
خوشبختانه، آکنه های هورمونی همانند دیگر انواع آکنه ها قابل درمان هستند. با به کار گیری ترکیبی از دارو های ایمن و موثر، محصولات غیر تجویزی و ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی می توان جوش هورمونی را کنترل کرده و اثرات طغیان های آن را به حداقل رساند.
در پایین، تمامی موارد لازم درباره آکنه های هورمونی توضیح داده شده اند. علاوه بر این، بهترین گزینه های درمانی نیز برای درمان آکنه بیان شده اند.
تشخیص علائم جوش های هورمونی
علائم جوش های هورمونی متعدد است که به گفته متخصصان پوست بر اساس موارد زیر فرد به آکنه های هورمونی مبتلا می باشد.
سن بروز جوش های هورمونی
در حالی که همه افراد تمایل دارند با ورود به 20 سالگی آکنه ها را پشت سر بگذارند اما بروز این موارد در هر زمانی امکان پذیر است. جوش هورمونی نوعی از آکنه است که بیشترین احتمال بروز را در سال های 20 تا 30 سالگی دارد. دلیل چنین پدیده ای نیز اوج فعالیت هورمونی زنان در این دوره سنی می باشد.
سال های 20 تا 30 سالگی اوج باروری زنان است که زنان به دلیل بارداری، زایمان و شیر دهی بیشتر در معرض تغییرات شدید هورمونی قرار می گیرند. با این حال، سن به تنهایی نمی تواند تعیین کننده بروز یا عدم بروز این آکنه ها باشد. عوامل ژنتیکی شروع و پایان طغیان آکنه های هورمونی را تعیین می کنند.
محل جوش های هورمونی
یکی از علائم آشکار کننده بروز طغیان آکنه هورمونی محل جوش ها بر روی صورت است. در صورت مشاهده کیست هایی متورم در ناحیه پایینی صورت مخصوصا در نواحی ذکر شده می توان با احتمال بالا ابتلا به جوش هورمونی را تشخیص داد. متخصصان پوست تاکنون از علت بروز چنین الگویی از جوش ها در صورت مخصوصا در خانم ها مطلع نیستند. با این حال، بیان می شود که این پدیده با تولید بیش از حد چربی و مسدود شدن منافذ پوست ارتباط دارد.
چنین پدیده ای بدین علت است که بسیاری از غدد چربی در اطراف چانه قرار داشته و هورمون های اضافی در بدن آن ها را تحریک می کنند.
با اینکه جوش چانه و خط فک نواحی بسیار شایعی برای بروز آکنه های هورمونی هستند اما این جوش ها می توانند در دو طرف صورت و پایین گردن نیز پدیدار شوند.
جوش های هورمونی در زنان
آکنه های هورمونی اغلب طبق الگوی هایی چرخشی همچون چرخه قاعدگی بروز می دهند. این پدیده برای زنان یائسه نیز اتفاق می افتد زیرا این افراد هنوز هم تغییراتی ماهانه را در سطح هورمون های استروژن و پروژسترون خود تجربه می کنند. البته، این نوسانات نسبت به زنان غیر یائسه کمتر است.
استرس شدید
کورتیزول، هورمون استرس، می تواند تمامی هورمون های دیگر را تحت تاثیر قرار داده و عملکرد آن ها را مختل کند. زنانی که در معرض نوسانات هورمونی ماهیانه بوده و دوره هایی از استرس شدید را تجربه می کنند، در حال رفتن به سمت طوفانی از آکنه های هورمونی هستند.
بروز کیست های دردناک
جوش های سر سفید و سر سیاه در دسته بندی این آکنه های هورمونی قرار نمی گیرند. این نوع آکنه ها می توانند به کیست هایی دردناک تبدیل شده و حساس به لمس باشند. علت این حساسیت نیز انباشته شدن چربی طی روز ها یا هفته ها و ایجاد واکنشی التهابی است.
کیست های دردناک به صورت برآمدگی هایی در زیر سطح پوست بوده و فرد به روش معمول قادر به خارج کردن آن ها نخواهد بود. آکنه های هورمونی به صورت مرتب در همان نواحی ثابت بروز کرده تا به آکنه هایی تحت حاد یا مزمن تبدیل شوند. این جوش ها به دلیل داشتن مولفه های التهابی نیازمند درمان های تخصصی تری هستند تا به جای رفع موضعی، آن ها را به طور کامل تخلیه کنند.
نحوه تشکیل آکنه های هورمونی
بروز آکنه فرایندی 4 مرحله ای است که هر مرحله در پدیدار شدن جوش نقش دارد:
تولید هورمون
بدن قبل از شروع قاعدگی تولید هورمون های آندروژن خود را افزایش می دهد. مقادیر بالا تر تستوسترون تولید سیبوم را افزایش داده و پوست فرد چرب تر می شود.
انسداد فولیکول های مو
سیبوم یک یا چند عدد از فولیکول های مو را مسدود می کند. این فولیکول های مسدود شده کومدون نامیده می شوند. فولیکول ها می توانند به صورت کامل یا نسبی مسدود شده و به ترتیب جوش های سر سفید یا سیاه را به وجود آورند.
عفونت باکتریایی
باکتری در کومدون به دام افتاده و عفونت ایجاد می کند که در نتیجه آن یک آکنه دردناک و تحریک پذیر به وجود می آید.
- در همین باره بخوانید: آنتی بیوتیک هایی برای جوش صورت
التهاب
سیستم ایمنی در پاسخ به عفونت باکتریایی سبب قرمزی جای جوش، تورم و دردناک شدن فولیکول مسدود شده می شود.
کامل شدن این چرخه اغلب 4 تا 5 روز زمان برده و فرد قبل از بروز کامل جوش آن را احساس می کند. آکنه های هورمونی معمولا 4 تا 5 روز پس از انسداد و التهاب اولیه رفع می شوند. این گفته یعنی پس از مواجه شدن با آکنه های هورمونی باید تا رفع کامل آن ها به مدت یک هفته صبر کرد.