آیا برآمدگی قرمز روی شکم جوش است یا فولیکولیت؟ در صورتی که این برآمدگی جوش روی شکم باشد، باید بگویمم جوش ها انواع بسیار مختلفی دارند که موارد زیر از جمله آن ها هستند:
- جوش های سرسفید
- جوش های سرسیاه
- پوستولها
- جوش کیستی
علت ایجاد جوش روی شکم
از آن جایی که پوست شکم چربی بسیار کمی تولید می کند، بروز جوش شکم در این ناحیه رایج نیست. پوست ناحیه شکم برخلاف پوست صورت یا نیم تنه فوقانی حاوی غدد چربی متعدد نیست. هنگامی که چربی اندکی برای مخلوط شدن با سلول های مرده وجود داشته باشد، احتمال انسداد منافذ پوست کاهش می یابد.
برآمدگی جوش مانند بر روی شکم می تواند یک موی زیر پوستی باشد. این عارضه هنگامی بروز می دهد که منفذ پوستی روی تار مو بسته شده و مو در زیر پوست رشد می کند. موی زیر پوستی می تواند به یک کیست تبدیل شده و ظاهری بسیار شبیه به یک جوش داشته باشد. فولیکولیت یک بیماری است که مشابه آکنه بوده و ظاهری شبیه به آن را بر روی پوست ایجاد می کند.
فولیکولیت یک مشکل رایج است که در آن فولیکول های مو ملتهب می شوند. معمولا، این التهاب در اثر یک عفونت قارچی یا ویروسی به وجود می آید. فولیکولیت معمولا به صورت یک جوش سر سفید یا برآمدگی قرمز کوچک بروز داده اما می تواند انتشار یافته یا به یک زخم باز تبدیل شود.
در صورت ابتلا به فولیکولیت بر روی شکم خود، ممکن است علائم زیر مشاهده شوند:
- یک پوستول یا برآمدگی قرمز رنگ
- ناحیه ای دارای برآمدگی ها یا پوستول های متعدد
- درد و حساسیت به لمس
- خارش
- تاول هایی که باز شده و روی آن ها دلمه تشکیل میشود
- یک برآمدگی یا توده بزرگ
دیگر دلایل بروز برآمدگی های جوش مانند عبارتند از:
– لیکن پلان
لیکن پلان یک بیماری است که در آن پوست و غشا های مخاطی به التهاب دچار می شوند. پوست مبتلا به این بیماری اغلب به گروهی از برآمدگی های خارش دار، صاف و به رنگ بنفش دچار می شود. با این که مچ پا و دست رایج ترین نواحی بروز این بیماری هستند اما امکان بروز آن در هر ناحیه دیگری نیز وجود دارد. لیکن پلان را می توان با استفاده از پماد های آنتی بیوتیک در خانه درمان کرد.
– آنژیوم گیلاسی
آنژیوم گیلاسی یک زائده پوستی خوش خیم و بدون خطر بوده که از سلول های خونی تشکیل شده است. آنژیوم های گیلاسی مخصوصا در سنین پس از 30 سال رایج هستند. این موارد اغلب برآمدگی هایی کوچک، صاف و به رنگ قرمز روشن هستند.
– کارسینوم سلول های بازال
کارسینوم سلول های بازال رایج ترین نوع سرطان پوست در ایالات متحده آمریکا هستند. این بیماری معمولا ظاهری همچون یک زخم باز، زائده صورتی رنگ، ناحیه قرمز رنگ یا برآمدگی براق دارد. نواحی پوستی که در معرض نور شدید خورشید قرار گرفته اند، رایج ترین نواحی ابتلا به این کارسینوم هستند. این کارسینوم قابل درمان بوده و به ندرت انتشار می یابد. در صورت تصور بر ابتلا به کارسینوم سلول های بازال باید فورا یک قرار ملاقات با پزشک خود برنامه ریزی کرد.
– کراتوز پیلاریس
کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی سبب بروز نواحی پوستی خشک و سفتی می شود که دارای برآمدگی های قرمز رنگی هستند. این برآمدگی ها ظاهری همچون سیخ شدن مو ها یا جوش های کوچک دارند. کراتوز پیلاریس یک عارضه رایج و بی خطر است که معمولا با رسیدن به سن 30 سالگی برطرف می شود.
پیشگیری از جوش روی شکم
درمان جوش های روی شکم به علت بروز آن ها بستگی دارد. در هنگام درمان یک جوش شکمی در خانه هرگز نباید آن را ترکاند. این اقدام سبب بدتر شدن عفونت می شود.
در پایین درمان های خانگی بیان شده اند که می توانند به رفع جوش های روی شکم کمک کنند:
– اعمال کمپرس گرم
یک پارچه یا حوله کاغذی را با محلول گرم آب نمک خیس کرده و بر روی برآمدگی قرار دهید. این کار به تخلیه جوش و پاکسازی آن از باکتری کمک می کند.
– اعمال یک پماد ضد خارش
در صورتی که جوش دچار خارش شود، یک لوسیون ضد خارش هیدروکورتیزون بر روی آن اعمال کنید.
– اجتناب از اصطکاک
در هنگام التیام یافتن جوش، باید از پوشیدن لباس های تنگی که بر روی پوست شکم مالیده می شوند اجتناب کرد.
– اجتناب از تراشیدن مو ها
از جمله عوارض تیغ زدن موهای زائد، بروز فولیکولیت شود. بنابراین، در صورت انجام این کار، باید دقت به خرج داد.
درمان جوش شکم
در صورت که برآمدگی روی شکم یک جوش باشد، می توان از محصولات بدون نسخه ای همچون پماد ها یا محلول های حاوی سالیسیلیک اسید یا بنزویل پروکسید استفاده کرد. همچنین، می توان ناحیه مبتلا را با یک گلوله پنبه آغشته به یک ماده قابض همچون عصاره فندق افسونگر تمیز کرد. جهت کمک به پیشگیری از انسداد منافذ روی شکم، می توان برای رفع سلول های مرده پوست آن ناحیه را به آرامی و به صورت متداول لایه برداری کرد.
درمان فولیکولیت یا مو های زیر پوستی در ناحیه شکم
افراد می توانند اغلب موارد مو های زیر پوستی یا فولیکولیت را در خانه و بدون تحمل سختی زیاد برطرف کنند. تمیز نگه داشتن ناحیه درمان بسیار اهمیت دارد. جهت رفع باکتری ها و قارچ ها باید ناحیه درمان را ضد عفونی کرد. حداقل دو بار در روز باید ناحیه مبتلا را با آب گرم و صابون شستشو داد. پس از پاکسازی، یک پماد آنتی بیوتیک همچون نئوسپورین بر روی ضایعه اعمال می شود. در صورت عدم بهبود فولیکولیت، امکان دارد عفونت باکتریایی نبوده و قارچی باشد. در این موارد، اعمال یک پماد ضد قارچ بدون نسخه همچون میکونازول (مونیستات) می تواند مفید باشد.